Lesaanbod

Yin – Yang

Alles in het leven zou je kunnen verdelen in Yin en Yang. Yin kwaliteiten zijn o.a., ontvankelijkheid, acceptatie en rust. Yang kwaliteiten zijn: discipline, wilskracht en stabiliteit. Tegenwoordig is de samenleving overwegend Yang van aard. Veel mensen leiden een druk bestaan en komen weinig aan ontspanning toe. Door een tekort aan yin energie, of te wel het uit balans zijn van Yin en Yang komen stress en fysieke klachten steeds vaker voor. Binnen Anandi Yoga zijn de yogalessen erop gericht om de Yin en Yang energie met elkaar te verbinden om zo meer rust, energie en verbinding met jezelf te ervaren.

Yin Yoga

In de Yin Yogalessen blijf je langer in een houding (3 t/m 5 minuten). Dit wordt gedaan om het bindweefsel (fascia), gewrichten, pezen en banden en de energiebanen (meridianen) te stimuleren. Het lichaam wordt hierdoor geactiveerd om stijfheid, spanningen en blokkades los te laten. Na een paar Yin yogalessen voel je al het verschil: je wordt soepeler en energieker. Daarnaast leer je de grenzen van je lichaam kennen en te accepteren hoe je de houding ervaart en uitvoert.

Yin Yang Yoga

Deze les is een combinatie van actieve (Yang) houdingen, waarbij de spieren worden geactiveerd. De actieve  houdingen zijn gebaseerd op de Hatha yoga en flow yoga.  De actieve houdingen worden afgewisseld met Yin houdingen om zo de Yin en Yang energie in balans te brengen.

Hatha yoga: is de meest ouderwetse yogastijl en de basis waaruit de andere yogastijlen zijn voortgekomen. Tijdens de yogalessen worden verschillende inspannende (krachtige) en ontspannende houdingen afgewisseld, in combinatie met adembewustzijn en meditatie.

Zo ontstaat er weer evenwicht, verbinding, stroming, kracht in je lijf en helderheid in je geest. In de Flow yoga gaan de houdingen in een actief tempo, vloeiend in elkaar over en de ademhaling staat centraal

Voordelen van Yoga?

Yin Yoga

 • Yin yoga richt zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding langer aan te houden, bereik je het vaak stugge bindweefsel.
 • Je bindweefsel speelt een belangrijke rol hoe je in je vel zit. Veel stress (stijfheid) wordt hierin opgeslagen
 • Yin yoga zorgt voor de balans van rust en ontspanning, omdat de gehele Yin les in het teken staat van loslaten en ontspannen. Je lichaam kan hierdoor opladen en herstellen.
 • Je leert mentaal en fysiek in balans te komen. Je concentratie wordt bevorderd, maar ook het luisteren naar je eigen lichaam.
 • Yin yoga werkt ook positief voor mensen met bepaalde spierklachten (reumaklachten, bekken en wervelkolom). Klachten in schouders en nek kunnen met yin yoga verlicht worden.
 • Tijdens hevige stressperiodes of zelf een burn-out kan de Yin yoga helpen om deze klachten te verminderen.
Yang Yoga: Hatha Yoga

  • Je ontwikkelt flexibiliteit en kracht in het lichaam en geest. Dit staat voor de balans tussen Yin en Yang.
  • De ademhaling wordt binnen de Hatha yoga gezien als de drager van de levensenergie. Een betere ademhaling betekent in de yoga meer controle over lichaam en geest.
  • Door je lichaam krachtiger en flexibeler te maken en de ademhaling te optimaliseren krijg je er meer energie voor terug, afvalstoffen worden afgevoerd, vermindering van fysieke blokkades, verbeteren van de bloedcirculatie en het lymfesysteem en het tegengaan van stress.
  • Je ontwikkelt meer focus en laat je minder snel afleiden, doordat je meer in het moment aanwezig bent. Wanneer je regelmatig aan yoga gaat doen zal dit ook gebeuren in je dagelijkse leven.
  • Tijdens de yogales ga je d.m.v. van meditatie rust creëren in je hoofd. Je zal je meer bewust worden van je gedachten, waardoor er meer ruimte zal komen voor creativiteit en intuitie.
  • Je zult meer verbinding ervaren tussen lichaam en geest. Wat wil ik?, wat kan ik?. Daarnaast kan je de signalen die je lichaam geeft beter aanvoelen en herkennen.

  Zoals je kan lezen zijn er veel voordelen om met Yoga te gaan beginnen of de yoga weer op te pakken in je leven.

  Specialistische yoga

  Dynamische yoga

  Bij  de dynamische yoga ligt de focus op de hormoonklieren die voor de hormonale balans van de vrouw heel belangrijk zijn. Denk hierbij aan de hypofyse, hypothalamus, epifyse, schildklier en bijschildklieren, bijnieren en eierstokken. Door de focus op deze hormonen te leggen, bevorder je de doorbloeding naar de hormoonklieren en kunnen de hormonen in balans komen waardoor je minder last van klachten hebt, je energieker voelt en lekkerder in je vel zit. De serie is dynamisch met mooie rustige momenten en leidt tot snelle resultaten bij regelmatige beoefening.

  Hormoonyoga is geschikt voor vrouwen met pms, een kinderwens, (vervroegde) overgang en andere hormonale klachten. Als je overspannen bent of burnout klachten hebt, kan hormoonyoga ook effectief zijn.

  De lessen bestaan uit oefeningen vanuit de Tibetaanse yoga,  Kundalini Yoga,  Raya yoga, ademhalingsoefeningen  zonnegroeten en dynamische yogahoudingen vanuit de  klassieke hormoonyoga van Dinah Rodrigues. Er is veel aandacht voor ontspanning aangezien stress een belangrijke oorzaak kan zijn van hormonale disbalans. Doordat je dynamisch beweegt zul je je ook leniger voelen en meer flexibeler in je lijf, aangezien je gewrichten soepeler worden.

  Ook als je geen klachten hebt is hormoonyoga fijn, omdat het de vitaliteit en kracht verhoogt. Het helpt je om lekker(der) in je vel te zitten en om heerlijk te ontspannen.

  Bekkenbodemyoga:

  Veel vrouwen hebben na de zwangerschap last van bekkenbodemproblematiek (bekkeninstabiliteit/overactieve bekkenbodem). Ook mannen kunnen last hebben van bekkenbodem problematiek. Dit kan pijnlijk en hinderlijk zijn. Het kunnen aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren kan ongewenst urine verlies voorkomen of helpen genezen. Alledaagse dingen als niezen, sporten of iets zwaars tillen kunnen vervelende situaties opleveren, maar gelukkig is er wat aan te doen! Door het versterken van buik- en bekkenspieren kunnen veel (rug)klachten en (chronische) bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Daarnaast is het ontspannen van de bekkenbodem spieren belangrijk om een overactieve bekkenbodem te ontspannen. Dit voorkomt buikpijn en andere ongemakken.

  Veel vrouwen en mannen met bekkenbodem problematiek ademen hoog in de borst, waardoor het moeilijk is om tot ontspanning te komen.  Goed leren ademhalen is belangrijk om je goed en minder gestrest te voelen.  In de bekkenbodemyoga worden oefeningen en houdingen gedaan t.a.v. het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Ook ademhalingsoefeningen, yin houdingen  en actieve Yang houdingen zullen geoefend worden tijdens de bekkenbodemyoga

  Deze cursus bestaat uit 10 lessen. Tijdens de cursus wordt er uitleg gegeven door een bekkenbodem fysiotherapeut. 

  Buitenyoga

  Na de mei vakantie is er op de zaterdagen buitenyoga van 9.00-10.00 bij Restaurant het Ruyterhuis in Bakkum.  In de ochtend je dag goed beginnen met je voeten in het gras, hoe fijn is dat. Na de les is er gelegenheid om na te genieten met een kopje thee of koffie op het terras.

  In deze les zullen Hatha yoga houdingen en flowyoga  worden afgewisseld met twee Yin yoga houdingen. Ook zal er aandacht besteedt worden aan meditatie, ademhalingsoefeningen en de eind-ontspanning.

  Bij droog weer gaat de les door. De buitenyoga lessen starten wanneer er 4 mensen meedoen.

  Je kunt een vijf strippenkaart kopen of per les betalen. Zie prijzen bij tarieven.

  Contact

  Adres

  Fruns Dansstudio
  Verlegde overtoom 9,
  1901 EX Castricum