top of page
  • Foto van schrijverjuup65

Hormonen, hebben we er invloed op?

Bij Anandi Yoga kun je ook Hormoonyoga volgen, gegeven door mede-oprichtster Aniek. Maar ehm.......... hormoonyoga? Wat is dat dan? Bij mij ging eerlijk gezegd ook niet meteen een belletje rinkelen. Ik kon me er wel een voorstelling bij maken maar exact weten? Dus ging ik op onderzoek uit bij mijn collega, dook de boeken in en zocht op internet.

Vanuit mijn medische opleidingen weet ik uiteraard wel veel over de werking van hormonen en hoe essentieel deze zijn voor ons lijf én ons geestelijk welzijn. En dat onze hormoon activiteit verandert gedurende ons leven, dat kon ik ook nog plaatsen. Hoe zit dat dan precies?


Allereerst begrijp ik dat hormoonyoga voor álle vrouwen is, dus voor jong en oud. Het helpt je hormonen in balans te houden of te brengen. Dit omdat de hormonen in een vrouwenlichaam voortdurend fluctueren, waardoor onze stemmingen (helaas) ook reageren. En je hoeft geen hormonale klachten te hebben om tóch mee te doen, dan werkt het preventief. Kijk, dat is al fijn om te weten. Heb je wél klachten dan zijn dat bijvoorbeeld:

  • Erg veel last van PMS (de dagen voordat de menstruatie begint)

  • Last van hormoon disbalans na de bevalling (bij de één reguleert het sneller dan bij de ander)

  • Klachten in energie t.g.v. PCOS (cysten in de eierstokken en de klachten die daaruit voort komen)

  • Als je bezig bent met een IVF traject, om je hormonen te balanceren en te stimuleren

  • Tijdens de overgang